Na zeventien jaar eindelijk aangepaste woningen voor cliënten met een fysieke beperking in Diest

Op vrijdag 26 september opende de nieuwe dienst voor zelfstandig wonen van ADO Icarus vzw in de wijk Bergveld ten Ren Diest officieel de deuren. De dienst zorgt ervoor dat veertien personen met een zware lichamelijke beperking individueel kunnen blijven leven en wonen, in een woning die is aangepast aan hun noden.


De ADL-dienst in Diest heeft al een officiële erkenning sinds 1997, maar het duurde tot nu vooraleer de cliënten konden worden ondergebracht in aangepaste woningen. De voorbije zeventien jaar woonden zij in woningen die minimaal aangepast waren aan hun noden. Dat het zolang duurde vooraleer de dienst kon gebouwd maken, heeft onder meer te maken met protest uit de buurt en ontwikkelingen in de sociale huisvestingssector.


MINICONFERENTIE


De plechtige opening werd vooraf gegaan door een miniconferentie. Zo’n vijftien mensen uit de sector (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, kabinet van Vlaams minister van Welzijn Vandeurzen, sociale huisvestingsmaatschappijen, ….) hadden het over de toekomst van zelfstandig wonen en toegankelijkheid. Vooral de onduidelijkheid rond het decreet ‘persoonsvolgende financiering’, dat vanaf 2016 in voege treedt bleek een hot item. De impact hiervan op de welzijns- en gehandicaptensector blijft voorlopig onduidelijk. Wat wel vast staat, is dat ADO Icarus in de toekomst verplicht zal zijn om meer te doen met haar diensten voor zelfstandig wonen dat wan nu het geval is, aangezien het aantal mensen met nood aan assistentie alleen maar toeneemt (mede door de vergrijzing).

SFEER

Na de miniconferentie kwamen meer dan honderd genodigden naar de centrale van de nieuwe

dienst, voor de officiële opening. Dat gebeurde aan de hand van een aantal speeches, onder meer van Vlaams parlementslid en lid van de commissie welzijn Vera Jans. Aansluitend kregen de genodigden de kans om één van de nieuwe woningen te gaan bekijken. De regiomanager van Diest, Katrien Abrahams plantte samen met enkele assistenten en cliënt Dirk Jaspers een ginkgo boompje. Wat volgde waren veel hapjes en drank, tijdens een gezellige receptie met live muziek van de ambiancegroep ‘Festeyn’.

AANKLEDING

Een speciaal woord van dank gaat uit naar de vereniging GaM Care Belgium. Deze vzw zet zich in voor kwetsbare groepen zoals mensen met een beperking. Ze zijn vooral actief in het buitenland, maar besloten om onze vzw een hart onder de riem te steken door een hele lading meubels en decoratieartikelen te schenken. Die dienen voor de aankleding van de centrale in Diest. Zo kregen we onder meer vergadertafels- en stoelen, een keukentafel met stoelen, een afwasmachine, enkele kasten en zelfs een kerstboom. We zijn heel blij met de giften en zullen er goed gebruik van maken.

Er verschenen een aantal krantenartikels naar aanleiding van onze nieuwe dienst. Je kan die lezen door op onze homepage op de knop ‘In de media’ te klikken.

Hier volgen een aantal sfeerfoto's:

In de kijker
Recente berichten
Archief
Zoeken op trefwoord
 
Volg ons
  • Facebook Basic Square