top of page

Schenking levert unieke oefenruimte op voor werknemers in de gehandicaptensector

ADO Icarus beschikt voortaan over een unieke oefenruimte. Die kreeg de naam ‘Magda Raemdonck’ mee. De ruimte is bedoeld om mensen te trainen, die dikwijls moeten heffen en tillen, zoals personeel in de gehandicaptensector. Op die manier kan er bovendien ook beter ingespeeld worden op specifieke noden van mensen met een lichamelijke beperking.


De oefenruimte is ingericht in de afdeling in Heusden-Zolder. Dat het vergaderlokaal daar een herbestemming kreeg, is te danken aan Magda Raemdonck. Zij was lichamelijk beperkt en maakte gebruik van de dienst zelfstandig wonen in Diest. Toen ze overleed, liet ze al haar hulpmiddelen na aan de vzw. “Het gaat om een hoog-laagbed, een tillift, twee elektrische en twee gewone rolstoelen en nog een aantal kleinere hulpmiddelen zoals positioneringskussens. De totale waarde zal om en bij de 20.000 euro zijn”, vertelt Roland Daubies. Hij is preventieadviseur bij ADO Icarus en geeft cursussen rond heffen en tillen.


“Vroeger moesten we altijd bij een hogeschool of ziekenhuis aankloppen als we dergelijke cursussen wilden geven. Nu kunnen we die zelf inrichten. Dat spaart ons niet alleen geld, maar biedt ook veel meer mogelijkheden”, gaat Roland Daubies verder. “We kunnen onmiddellijk inspelen op noden. Op dit moment geef ik tips aan onze assistenten van de dienst in Lommel. Zij hebben een nieuwe cliënt in hun dienst, die om een specifieke aanpak vraagt wat betreft het gebruik van de tillift. Ook de rolstoelen zijn al goed gebruikt. Vorige week was er een introductiecursus voor nieuwe assistenten. Zij mochten al meteen ervaren hoe het voelt om in een rolstoel te zitten.”


Naast het geven van opleidingen rond rughygiëne wil ADO Icarus aandacht hebben voor de zeer specifieke werkomstandigheden van mensen in de zorgsector. Roland Daubies: “De manier van aanpak die op voorhand wordt aangeleerd tijdens opleidingen blijkt maar zelden overeen te komen met de realiteit. Een ruimte blijkt te klein om een tillift te gebruiken, een nachtkastje staat in de weg voor de voorgeschreven aanpak, enzovoort. Wij kiezen voor een gepersonaliseerde aanpak. Dat wil zeggen dat we zoeken naar een compromis tussen de mogelijkheden in de ruimte en de wensen van de cliënt.”


“De oefenruimte is vrij uniek voor onze sector. De ruimte is natuurlijk in de eerste plaats bedoeld voor onze eigen werknemers. Maar aangezien ik ook hef- en tillessen geef aan andere organisaties, kunnen ook zij de ruimte benutten”, zo eindigt Roland Daubies.


Organisaties die meer inlichtingen willen over de oefenruimte ‘Magda Raemdonck’ en over de lessen rughygiëne van ADO Icarus, kunnen mailen naar roland.daubies@ado-icarus.be.

In de kijker
Recente berichten
Archief
Zoeken op trefwoord
 
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page