top of page

“Als ik dans kan ik veel meer dan in het dagelijkse leven”

kim vandersteen

Wie zegt dat je je benen moet kunnen gebruiken om te dansen, heeft duidelijk nog geen kennis gemaakt met Kim Vandersteen: 31 jaar, fysiek ernstig beperkt en bij de wereldtop in het ‘rolstoeldansen’. Kim is één van de zorggebruikers in onze dienst voor zelfstandig wonen in Hasselt.

Kim begon vijftien jaar geleden met rolstoeldansen. Ze was al bij de scouts geweest, maar dat beviel haar niet erg. Onder invloed van twee vriendinnen, Mel en Linda, waagde ze zich dan maar aan het rolstoeldansen. Nochtans geen evidente hobbykeuze voor de jonge vrouw. Kim lijdt aan een spierziekte, waardoor ze hele zwakke spieren heeft en klein van gestalte is. De ziekte belemmert haar enorm in haar bewegingen. Toch groeide de hobby uit tot een grote passie. “Rolstoeldansen is iets waarin ik me helemaal kan uitleven. Als ik niet kan dansen, voel ik me niet goed”, vertelt Kim. “Ik kan ook veel meer als ik aan het dansen ben. Dan lukt het me bijvoorbeeld wel om mijn onderarmen op te heffen of mijn hoofd te bewegen. Bij een optreden, enkele weken geleden, was mijn familie verrast. Ik kan blijkbaar veel meer al dansend, dan in het dagelijkse leven.”

RIJBEWIJS

Maar ook in dat dagelijkse leven laat Kim haar beperkingen haar toekomst niet bepalen. “Ik ben aan het studeren voor boekhouder. Ik hoop na afloop ergens parttime te kunnen gaan werken. Veel mensen verklaren me gek, omdat ik door die keuze de financiële tegemoetkoming van de overheid voor van mijn handicap zal verliezen. Maar ik kan gewoon niet binnen zitten, tussen vier muren word ik gek. Ik neem graag risico’s. Ik ben bijvoorbeeld zeven jaar bezig geweest met het behalen van mijn rijbewijs. Ik was de eerste in België die de wagen bestuurde met een joystick. Ik ben lang bezig geweest met het regelen van de administratieve rompslomp daarrond. Ik heb het pad voor anderen vereffend, ja”.

WERELDTOP

Kims gedrevenheid bleef ook in het rolstoeldansen niet zonder resultaten. Samen met haar vriendin Mel, die nog gebruiker was in onze dienst voor zelfstandig wonen in Hasselt, neemt ze sinds 2009 deel aan wedstrijden. De dames werden al een paar keer Belgisch en Benelux kampioen in Latin style en ‘standaard’ dansen (vergelijkbaar met ballroom). “ We nemen ook deel aan de grote internationale wedstrijden, die meestal plaatsvinden in Nederland. Bij Latin zitten we al jaren in de hoogste klasse. Omdat dat eigenlijk niet echt een uitdaging meer vormt hebben Mel en ik zopas besloten om daarmee te stoppen. Eindigen op ons hoogtepunt he… Bij ballroom kunnen we nog beter scoren, dus daar blijven we nog even mee doorgaan. Het is sowieso voor ons als twee vrouwen onmogelijk om in de zogenaamde ‘selectieklasse’ te belanden. Daarvoor moet het koppel uit een man en een vrouw bestaan”.

COACHEN

Een nieuwe uitdaging heeft Kim gevonden in het coachen van anderen. Ze geeft rolstoeldansles aan zowel jongeren als volwassenen. De dansgroep waarmee ze samenwerkt heet Sensation, de dansen gaan van modern tot hip hop. Inspiratie voor de acts vindt Kim door vaak naar gekozen muzieknummers te luisteren. “Dan zie ik het gewoon voor me. Mensen vragen zich wel eens af of rolstoeldansen niet beperkt is, omdat je je benen niet kan gebruiken. Maar ik vind van niet. We kunnen ontelbaar veel figuren uitvoeren en gebruiken onze armen en ons hoofd. En iedereen kan het. Er zitten zelfs valide mensen in onze groep, die al dan niet dansen met een rolstoel. Iedereen doet wat hij kan. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld minder snel draaien met hun rolstoel. Dat is geen probleem, we passen ons aan aan de ‘zwakste’”. Om de drie jaar geeft de dansgroep een show. Zo ook afgelopen februari. “We nemen altijd voldoende tijd tussen twee shows, omdat de voorbereidingen zo intensief zijn. Deze keer was het thema ‘Amerika’ en trokken we zo’n driehonderd betalende toeschouwers”.

DROMEN

Over haar grote dromen moet Kim even nadenken. “De eerste is sowieso samenwonen en trouwen met mij vriend Sonny, een verpleger. Die droom gaat werkelijkheid worden, het huwelijk vindt plaats in juli 2016. En dan is er die eigen dansschool, die ik zou willen oprichten. Met veel spiegels en een parketvloer, want dat hebben we nu niet.”

Videobeelden van dansgroep Sensation vind je hier en hier.

Wie meer informatie wil over de lessen rolstoeldansen, kan terecht bij Kim op het nummer 0476/87 29 20. Ze geeft op woensdagavond les in Genk, bij dansgroep Sensation (enkel voor mensen met een fysieke beperking en validen) en op maandag in de vooravond in Wellen (ook voor mensen met een mentale beperking).

Hieronder zie je een paar foto's van de laatste show.

kim vandersteen
kim vandersteen
kim vandersteen

kim vandersteen

kim vandersteen

kim vandersteen

kim vandersteen

kim vandersteen

kim vandersteen

In de kijker
Recente berichten
Archief
Zoeken op trefwoord
 
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page