top of page

ADO Icarus breidt doelgroep uit naar mensen met een licht mentale beperking


RTH

Sinds 1 april 2015 heeft ADO Icarus een erkenning van de overheid om RTH aan te bieden. RTH staat voor Rechtstreeks Toegankelijke Hulp. We zullen ons hierdoor voor het eerst niet meer enkel richten tot mensen met een lichamelijke beperking, maar ook tot mensen met een licht mentale handicap. Het is ook de eerste keer dat we ondersteuning bieden aan personen die geen financiële ondersteuning van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) ontvangen.

De ondersteuning die iemand met een beperking nodig heeft, verschilt van persoon tot persoon. Sommigen hebben geen ondersteuning nodig, anderen net heel veel. De grootste groep zit hier tussenin. Zij worden al vaak geholpen door familie, vrienden of buren, maar hebben af en toe nood aan extra ondersteuning. Vaak gaat het om ondersteuning die heel specifiek is voor hun beperking. Met beperkte hulp kunnen deze mensen vaak veel zelfstandiger leven. Sommigen kunnen op die manier zelfs van de wachtlijst in de gehandicaptensector geschrapt worden. Sinds 2014 bestaat er een dergelijke ondersteuning. Die heet Rechtstreeks Toegankelijke Hulp of RTH.

GESPREKKEN

Fara Van Maele, verantwoordelijke voor RTH bij ADO Icarus, legt uit: “Rechtstreeks Toegankelijke Hulp is een laagdrempelige ondersteuningsvorm, waarbij we een bepaald aantal keren samenkomen met mensen die hier nood aan hebben. Het gaat zoals gezegd om mensen met een lichamelijke of licht mentale beperking, of een vermoeden van één van deze handicaps. Er bestaan verschillende vormen van ondersteuning. Wij zullen ons hoofdzakelijk richten tot begeleiding in de vorm van gesprekken. Die kunnen over de meest uiteenlopende dingen gaan: helpen zoeken naar werk, huishouden mee organiseren, leren zelfstandig wonen, tips geven bij de opvoeding van kinderen, helpen bij papierwerk, ... Een gesprek duurt tussen één en twee uur, en de eerste twee jaar zijn er in totaal achtenveertig gesprekken mogelijk. Vanaf het derde jaar kunnen er nog maximaal twaalf contacten plaatsvinden.

OP ZOEK

ADO Icarus besloot om met Rechtstreeks Toegankelijke Hulp te starten om mee te stappen in heel de zorgvernieuwing die momenteel aan de gang is. Fara Van Maele: “De gehandicaptensector maakt grote veranderingen mee, en wij vinden dat we mee moeten zijn met het grote plaatje. Door in te stappen kunnen we bovendien heel wat meer mensen helpen, wat nog altijd onze kerntaak is. En ja, ook commercieel gezien is het natuurlijk geen slechte zaak, want we krijgen er extra naambekendheid door bij potentiële ‘klanten’.” ADO Icarus zal begeleiders inschakelen in iedere provincie waar we centra voor zelfstandig leven hebben. Enkel de regio Halle valt voorlopig buiten het project. “Onze RTH-begeleiders zijn momenteel actief op zoek naar mensen die onze hulp kunnen gebruiken. Het is natuurlijk de bedoeling dat zij op termijn zelf de weg naar ADO Icarus vinden.” De prijs van één gesprek hangt af van de regio. “We houden ons als nieuwkomer aan de reeds gemaakte afspraken tussen voorzieningen in een provincie. Daardoor varieert de prijs tussen 0 en 5,35 euro per gesprek”, besluit Fara.

In de kijker
Recente berichten
Archief
Zoeken op trefwoord
 
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page