top of page

Een café waar mensen mét en zonder beperkingen elkaar kunnen treffen


_DSC5567_edited.JPG

Zopas is in Neder-Over-Heembeek een nieuw initiatief van start gegaan: het Inclusiecafé ‘In den Inkom’. Dat zal er maandelijks voor zorgen dat mensen met en zonder beperkingen elkaar in een losse, ontspannen sfeer kunnen treffen. Zo krijgt die eerste groep meer kansen om ‘erbij te horen’ en gezien te worden zoals ze zijn. Het Inclusiecafé is een initiatief van ADO Icarus en het Gemeenschapscentrum Heembeek-Mutsaard. Het project krijgt financiële steun van de Vlaamse gemeenschapscommissie.

“We zijn met het Inclusiecafé gestart vanuit de inclusiegedachten, die we in de lokale gemeenschap willen doen leven”, zegt Conny Roeckens. Zij is centrumleider van het Lokaal Dienstencentrum (LDC) van de vzw ADO Icarus, één van de initiatiefnemers. Het Lokaal Dienstencentrum werd begin 2013 opgericht, in de strijd tegen de vereenzaming van de Brusselse senioren. Die strijd levert resultaat op, want intussen telt het centrum al bijna 230 leden, die regelmatig activiteiten bijwonen.

“Het is in ons Lokaal Dienstencentrum dat de idee rond het Inclusiecafé is ontstaan”, vertelt Conny. “Enkele van onze bezoekers zijn mensen met een beperking. Zij zochten snel aansluiting bij de andere bezoekers. Omdat ze onderling ideeën rond inclusie van mensen met een beperking wilden uitwisselen, richtten een aantal bezoekers een ‘denktank’ op. Die denktank sprak mij aan over de mogelijke oprichting van een Inclusiecafé”.

ADO Icarus diende vervolgens een projectaanvraag in bij de Vlaamse gemeenschapscommissie, waar positief gereageerd werd. De financiële ondersteuning van 9.000 euro zal gebruikt worden om maandelijks een activiteit te organiseren. Dat kan gaan van een optreden tot een karaokeavond. De initiatiefnemers mikken op een mix van mensen met en zonder beperkingen. Conny Roekens van ADO Icarus: “We willen mensen uit de buurt samenbrengen, die dezelfde interesses hebben. Zonder onderscheid of iemand nu wel of niet beperkt is of in een rolstoel zit”.

Zo’n 140 mensen woonden de officiële aftrap van het Inclusiecafé ‘In den Inkom’ bij. Zij kregen een initiatie djembé spelen. Iedereen ontving ook een houten deurspie, met als boodschap deze symbolisch af te geven aan organisaties en initiatieven waar de deur niet voor alle mensen openstaat.

Een uitgebreid fotoverslag vind je hier.

De eerstvolgende activiteit van het Inclusiecafé:

KODA

Op vrijdag 24 april om 20u treedt de groep KODA op in het Inclusiecafé. Die naam doet waarschijnlijk niet meteen een belletje rinkelen. Maar misschien herinner je je wel de twee blinde jongens, Youssri en Jonach, die op de derde plaats eindigen bij Belgium’s got talent, in 2012? Dankzij hun deelname aan het vtm-programma kwam de muzikale droom van het duo in een stroomversnelling, met als voorlopig hoogtepunt een Nederlandstalige langspeler, én een concert in ons café.

Wie hen gratis wil zien optreden, is welkom in ons Inclusiecafé, Frans Vekemansstraat 131, 1120 Neder-Over-Heembeek.

In de kijker
Recente berichten
Archief
Zoeken op trefwoord
 
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page