top of page

Delegatie ADO Icarus op congres Durf 2020


11072254_1604659633143711_9111801598333510344_n.jpg

Op 28 april vond na vele maanden van provinciale startdagen het congres Durf2020 plaats. Dit congres kwam er omwille van de zorgvernieuwing van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen, in combinatie met het nieuw zorgdecreet dat volgend jaar in voege treedt. Want er zijn heel wat vragen, zowel vanuit de hoek van de personen met een beperking als vanuit die van de dienstverleners zelf. Hieronder volgt het verslag van deze dag door Fara Vanmaele, stafmedewerker projecten bij ADO Icarus:

Na maandenlange voorbereidingen en promotie voeren was het op 28 april 2015 dan eindelijk zover! Het grote congres van Durf 2020 opende zijn deuren.

Met een ruime delegatie van ADO Icarus kwamen we aan in het ICC te Gent. Al snel werd duidelijk dat het een drukke dag zou worden. Immers, er waren veel interessante workshops om te volgen met daarnaast nog een beurs waar ook ADO Icarus een standje bemande. Vermits onze stand voortdurend bemand moest worden maar iedereen ook de kans moest krijgen om een workshop te volgen was er op voorhand een werkschema opgesteld. Zo kon iedereen zijn/haar kennis bijschaven en interessante contacten leggen.

Na de nodige koffieklets kon het echte werk beginnen. Iedereen begaf zich naar de workshop van zijn/haar keuze. Tijdens de pauze bleek dat de ene workshop al beter was dan de andere. Degenen die de workshop over “Zorgdorpen” hadden gevolgd waren laaiend enthousiast. “Hiermee moeten wij aan de slag” klonk het. Na de nodige dosis cafeïne te hebben opgenomen konden we aan de tweede workshop beginnen. Ook hier was het enthousiasme achteraf verschillend naargelang de gevolgde workshop.

Tijdens de middagpauze werden we voorzien van een groot assortiment van broodjes. Nadat de hongerige mens voldaan was en zijn/haar hersenen had kunnen laten rusten konden we aan het namiddagprogramma beginnen. Ook hier weer was er de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende workshops.

De dag werd afgesloten met een panelgesprek met verschillende actoren uit de zorg en een speech van Minister Jo Vandeurzen. De bedoeling hiervan was om de mensen grondig te laten nadenken over de toekomst. Tevens werden er 21 uitdagingen voor een inclusieve samenleving voorgesteld die het resultaat waren van maanden samen nadenken, ideeën uitwisselen en standpunten formuleren. Iedereen kan hier de thema’s uitpikken die voor hem of haar interessant zijn en bijdragen tot een positieve verandering.

De afvaardiging van ADO Icarus keerde naar huis met een goed gevoel. Ten eerste omdat iedereen kennis had opgedaan en/of interessante contacten gelegd had en ten tweede omdat we heel wat mensen hebben kunnen informeren aan onze beursstand.

In de kijker
Recente berichten
Archief
Zoeken op trefwoord
 
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page