top of page

Assistenten bepalen zelf wanneer ze werken


Vanaf 1 november mogen de ADL-assistenten van de dienst voor zelfstandig wonen in Halle zelf hun werkrooster invullen. Ze kunnen zelf kiezen welke dagen ze werken, maar ook welke uren. Het gaat om een proefproject van het zogenaamd ‘vrij roosteren’. Als dit proefproject een succes blijkt, zal het vrij roosteren geïmplementeerd worden in alle diensten voor zelfstandig wonen van ADO Icarus.

Een maand later, op 1 december, volgen de diensten van Kortrijk en Menen in het proefproject. Dat zal minstens een half jaar lopen vooraleer het systeem van vrij roosteren wordt doorgetrokken naar de andere diensten. Preventieadviseur Roland Daubies legt uit hoe het vrij roosteren concreet in zijn werk gaat.

Roland Daubies: “In een eerste fase krijgen alle assistenten van een bepaalde dienst een leeg rooster toegestuurd, met daarop de uurblokken dat er personeel nodig is aangeduid. Ze kunnen dan individueel invullen welke dagen en uren voor hen het beste passen. Als dat gebeurd is gaan we naar de zogenaamde ‘verbeterfase’, iedereen ziet elkaars rooster en overlappingen worden duidelijk. Het is de bedoeling dat het personeel dan onderling een oplossing zoekt. De ervaring bij andere bedrijven leert ons dat zo’n negentig procent van de overlappingen zo opgelost geraakt. In een laatste fase gaat de regiomanager resterende overlappingen en gaatjes in de agenda ‘oplossen’. Op dat moment hebben de assistenten geen inspraak meer. Het is dus in hun eigen belang dat ze de verbeterfase zo goed mogelijk uitvoeren.”

“Als werkgever is het welzijn van ons personeel van cruciaal belang. We beseffen dat we wel wat van hen vragen: ze werken veelal deeltijds en moeten flexibel zijn. Omdat we hen de mogelijkheid willen bieden om hun job zo goed mogelijk te combineren met hun privéleven of andere activiteiten denken we dat het vrij roosteren soelaas kan bieden. De verhoogde tevredenheid van het personeel zal zich weerspiegelen in onze werking”, aldus Roland Daubies. En volgens hem zal alles ook heel eerlijk verlopen. “Alles wat er gebeurt tijdens het plannen wordt geregistreerd. Dat maakt dat als er een conflict is, bijvoorbeeld als twee assistenten op hetzelfde moment willen werken en geen van beide haar of zijn agenda wil aanpassen, de planner rekening kan houden met wat er in het verleden al gebeurd is en wie toen bevoordeeld werd.”

Dat er naast Halle als testlocatie ook gekozen wordt voor Kortrijk en Menen is niet toevallig. De twee diensten werken nu al nauw samen. Uit de test moet blijken of het personeelsbestand kan werken met vrij roosteren over de diensten heen.

In de kijker
Recente berichten
Archief
Zoeken op trefwoord
 
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page