top of page

Vrijwilliger of assistent mee op vakantie, het kan!


De zomervakantie is nog maar net achter de rug of veel mensen dromen alweer van een volgende vakantie. Liefst mét bijbehorende reis naar warmere oorden. Ook voor mensen met een beperking is die mogelijkheid er. Zij kunnen immers een assistent of vrijwilliger mee op vakantie te nemen.

Er dient een onderscheid te worden gemaakt tussen budgethouders die zelf over hun budget beschikken (PAB) of gebruikers wiens subsidies rechtstreeks naar de voorziening gaan (zelfstandig wonen en convenanten).

Wat betreft de PAB-houders: Zij kunnen zowel een assistent als een vrijwilliger inschakelen om mee op vakantie te gaan. Ze kunnen alle kosten die dit met zich meebrengt inbrengen in hun budget. De reiskosten van de persoon die ze meenemen vallen onder de categorie ‘indirecte kosten’. Deze categorie mag maximum vijf procent van het volledige budget uitmaken. Een budgethouder met een jaarbudget van bijvoorbeeld veertigduizend euro mag dus tweeduizend euro van dat budget spenderen aan indirecte kosten zoals reiskosten van de vrijwilliger of assistent, een drankje voor deze persoon, een bioscoopticket, ....

Wat betreft gebruikers in de diensten zelfstandig wonen en convenanten: Aangezien zij zelf geen budget in handen hebben dienen ze de reis- en andere kosten van degene die met hen mee op reis gaat uit eigen zak te betalen. Dat maakt dat deze groep mensen in realiteit enkel beroep doet op vrijwilligers. Want er is uiteraard een groot verschil in de kosten die gemoeid zijn bij het inschakelen van een assistent enerzijds en een vrijwilliger anderzijds. Voor beiden geldt dat hun reiskosten door de gebruiker of budgethouder betaald worden. Voor een vrijwilliger komen daar enkel de kosten van de verzekering en eventueel een forfaitaire of reële onkostenvergoeding bij. Voor een assistent komen er de loonkosten bij. Een dag assistentie op vakantie telt voor elf uur loon. Weekenddagen vallen bovendien onder de categorie ‘bijzondere prestaties’ en zijn dus duurder.

Binnen ADO Icarus maakten een aantal cliënten al gebruik van deze regelgeving en gingen ze met een assistent of vrijwilliger op vakantie. Dit zeggen zij hierover:

Een koppel uit de dienst zelfstandig wonen in Kortrijk: “Wij zijn al vier keer met een vrijwilliger naar Middelkerke geweest. We proberen nu twee keer per jaar een midweek te doen. Alleen met zijn tweetjes zou dat voor ons nooit gaan, omwille van onze fysieke beperkingen. We raden het iedereen aan.”

Een budgethoudster uit Kortrijk: “Ik ben afgelopen zomer twee weken met een assistent naar Marokko geweest. We hebben moskeeën en dierenparken bezocht en genoten van de zon. Alleen zou ik dat nooit gekund hebben.”

Voor meer informatie kan je terecht bij marleen.vanbrabant@ado-icarus.be.

In de kijker
Recente berichten
Archief
Zoeken op trefwoord
 
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page