top of page

“Ik spring bij iedereen binnen, al is het maar vijf minuten”


De “Medewerker in de kijker” is deze keer iemand die de meeste personeelsleden en cliënten zeker zullen kennen. Marc Melon (57) is één van de klusjesmannen van ADO Icarus en heeft een hart van goud. Hij doet zijn job met heel veel plezier en was afgelopen Music for Life één van de trekkers van een aantal van onze initiatieven.

Marc in het kort

Woonplaats: Rukkelingen-Loon (Heers)

Gezinssituatie: gehuwd met PAB-assistente Rebecca, vader van 1 dochter (Anke)

Hobby’s: fietsen, wandelen, muziek beluisteren, concerten bijwonen, lezen

Carrière: werkte 28 jaar in de metaalbewerking, vervolgens als klusjesman voor een semi-internaat voor kinderen met autisme en sinds een drietal jaar als klusjesman bij ADO Icarus

“Ik wist op jonge leeftijd al dat ik iets wilde doen met mensen met een beperking. Maar in die tijd bestond dat bijna niet, mannen in de zorgsector. En dus werd het metaalbewerking”, zo vertelt Marc. “Maar na achtentwintig jaar leed ik aan ‘metaalmoeheid’ (lacht). Ik was toen al een paar jaar actief als vrijwilliger bij kinderen met autisme. Toen een semi-internaat in Sint-Truiden een klusjesman zocht om aangepast speelgoed te maken, heb ik toegehapt. En zo bij ik uiteindelijk bij ADO Icarus beland, waar ik nu zo’n drie jaar werk.”

Wat houdt jouw job precies in?

“In de zomer hou ik me vooral bezig met het onderhoud van de tuinen van gebruikers in Gingelom, Diest en Hasselt. In de winter zijn het meer klusjes binnen. Dan trek ik ook heel regelmatig de provinciegrenzen over. Ik doe verfwerken, maak kasten, help bij verhuizingen, ... Ik herstel ook de fietsen van de assistenten in al onze diensten voor zelfstandig wonen. Het leukste vind ik het contact met mensen met een beperking. Ik spring bij iedereen even binnen voor een babbeltje. Al is het maar vijf minuten. Dat appreciëren ze wel, denk ik. Nadelen heeft mijn job eigenlijk niet. Ik heb zoveel jaar binnen gezeten in een fabriek, ik ben blij dat ik nu ‘buiten’ zit. Ik zou niet meer terug kunnen.”

Waar haal je voldoening uit?

“In het feit dat mensen met een handicap meestal gelukkiger zijn dan anderen. Altijd even goed gezind. Dat valt me fel op. Dan denk ik soms bij mezelf: ‘Marc, waarom zou ge in hemelsnaam klagen?’. Ik ben ook blij met mijn collega Jean-Pierre (onze andere klusjesman, n.v.d.r.). Eigenlijk zijn wij dorpsgenoten, het klikte vanaf het eerste moment.”

Je bent één van de meest betrokken personeelsleden als het op fondsenwerving aankomt. Vanwaar die betrokkenheid?

“Ik ben al sinds mijn tienerjaren actief in het verenigingsleven. Tja, en als je bij een vereniging bent moet je sowieso zorgen voor geld in het laatje. Ik ben al veertig jaar bij de wielerclub, dus dat zit er in gebakken. En ik doe het gewoon graag. Ooit fietste ik voor een goed doel van Sint-Truiden naar Assisi. We legden tweeduizend kilometer af in twee weken tijd. Ik heb al gefietst voor Kom Op Tegen Kanker en verkoop nog altijd bloemetjes voor dat goed doel. Ook het concept ‘Music for Life’ vind ik zo mooi.”

Dat is duidelijk als we kijken naar je bijdrage. Wat heb je afgelopen editie allemaal voor onze vzw gedaan?

“Goh, niet zóveel hoor… Ik ben wafels gaan verkopen bij ons in het dorp. Dat is een idee waarmee ik vorig jaar al rondliep, maar toen is het uiteindelijk niet doorgegaan. Ik heb ook op verschillende kerstmarkten gestaan en ben op een heel aantal diensten wafels gaan leveren. Zelf heb ik voor zo’n 1.400 euro verkocht (bruto, n.v.d.r.). Dat is het denk ik. Ja, en dan heb ik natuurlijk deelgenomen aan de fietstocht van Halle naar Boom, en ook daarvoor sponsors gezocht.”

En je hebt daarboven nog andere activiteiten ten voordele voor ADO gesteund, nietwaar?

“Ah ja, ik heb meegedaan in het ADO-team tijdens de Corda Bowling Cup. Ik ben gaan eten op de restaurantdag van de dienst van Hasselt, ben gaan ontbijten tijdens ‘Olé pistolé’ van de Chiro van Boekt, heb speculoos en kerststronk van Miet Boonen gekocht, en nog een aantal rendiermutsen van ADO zelf. Nu we het zo overlopen, is het inderdaad wel een hele lijst.” (lacht)

Wat is jouw grote droom voor ADO Icarus?

“Dat we iedereen meekrijgen om acties te ondernemen. Samen kan je zoveel bereiken hé.”

foto boven: Marc Melon (links) met collega-klusjesman Jean-Pierre Vrancken

In de kijker
Recente berichten
Archief
Zoeken op trefwoord
 
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page