top of page

Toekomst ADO Icarus na ingang persoonsvolgende financiering: Kabinet Vandeurzen vraagt om geduld te


Afgelopen week heeft de directie van ADO Icarus opnieuw rond de tafel gezet met het kabinet van Vlaams minister van welzijn Jo Vandeurzen. Reden hiervoor is de herziening van de middelen in de gehandicaptensector vanaf 1 januari 2017. Dan treedt immers het systeem van de persoonsvolgende financiering in voege. Het kabinet Vandeurzen toont zich luisterbereid maar vraagt om geduld te tonen.

Zoals ons personeel en onze gebruikers al konden lezen in een interne mailing vorige maand, zullen we er rekening mee moeten houden dat we het de komende jaren met minder budget moeten doen. Hoeveel minder, dat is en blijft ook na het laatste onderhoud met het kabinet de vraag. Tijdens een eerder gesprek en na heel wat berekeningen bleek dat er een besparing van ongeveer twintig procent zou moeten doorgevoerd worden binnen ADO Icarus. Voor de directie is dit onaanvaardbaar. En ook het Gebruikersoverleg heeft intussen gereageerd. Dit is een orgaan dat alle centra voor zelfstandig leven van ADO Icarus vertegenwoordigt. Zij hebben een brief gestuurd naar het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH), met onder meer de vraag “of de permanentie, oproepbaarheid en een vlotte dienstverlening door ADO Icarus gegarandeerd kunnen blijven”.

Het laatste gesprek met het kabinet Vandeurzen was een positief gesprek. We merken dat het kabinet luisterbereid is en mee wil zoeken naar oplossingen. Het kabinet vraagt wel om geduld te hebben. De komende maanden zullen zo’n 4.000 personen met een beperking in heel Vlaanderen gecontroleerd worden op de juistheid van de inschatting. Ook een aantal gebruikers binnen ADO Icarus zullen gecontroleerd worden. Hieruit zou moeten blijken of alle voorzieningen de zorgzwaarte van hun cliënten correct hebben ingeschat en of er nog verdere aanpassingen dienen te gebeuren. Daarnaast zal het VAPH nog heel wat extra analyses uitvoeren. Kortom, we zijn nog wel even verwijderd van een eindresultaat. Dat wordt dan ook pas verwacht in november.

In de kijker
Recente berichten
Archief
Zoeken op trefwoord
 
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page