top of page

“Personeel is het grootste kapitaal van onze organisatie”


Op 1 juli 2016 gaf Willy Camps na tien jaar voorzitterschap van onze raad van bestuur de fakkel door aan Jan Creemers. Die laatste is geen onbekende bij ADO Icarus, want hij zetelt ook al zestien jaar in de raad van bestuur, onder meer als penningmeester van de vzw. Tijd voor een dubbelinterview.

WILLY CAMPS IN HET KORT

Leeftijd: 75

Woonplaats: Diest (Vlaams-Brabant)

Burgerlijke staat: Weduwnaar, 1 zoon

Loopbaan: Mijnwerker in de mijn van Waterschei, medewerker bij de sociale huisvestingsmaatschappij Diest Uitbreiding (waarvan de laatste 15 jaar als directeur)

Huidig beroep: gepensioneerde

Loopbaan bij ADO Icarus: Meer dan twintig jaar in de raad van bestuur, waarvan tien als voorzitter

Hoe bij ADO Icarus terechtgekomen: Voorzag als directeur bij Diest Uitbreiding al bij elk project een aantal woningen voor mensen met een handicap, ook al was dat geen vereiste maar een meerkost. Via een klant in contact gekomen met de oprichters van ADO Icarus en het concept ‘zelfstandig wonen’.

JAN CREEMERS IN HET KORT

Leeftijd: 64

Woonplaats: Meeuwen (Limburg)

Burgerlijke staat: Gehuwd, drie zonen

Loopbaan: Leerkracht laatste jaren secundair onderwijs, controleur ziekenhuizen bij Ministerie Volksgezondheid, bediende Ziekenhuis Oost-Limburg, financieel beheerder OCMW Genk

Huidig beroep: gepensioneerde, maar ook consultant voor openbare besturen, vzw, …

Loopbaan bij ADO Icarus: Zestien jaar in de raad van bestuur, waarvan een aantal als penningmeester van de vzw, sinds 1 juli 2016 voorzitter

Hoe bij ADO Icarus terechtgekomen: Ten tijde van de fusie tussen ADO Icarus en Fokus op Emancipatie aangesproken door Roland Daubies (dorpsgenoot en medewerker ADO Icarus), omwille van zijn kennis op financieel vlak.

Willy, je bent na zoveel jaren gestopt als voorzitter van onze raad van bestuur. Was dat met pijn in het hart?

Willy: “Kijk, ik ben 75. Dat is gewoon te oud. Het is nu tijd voor de jeugd. Bovendien, ik ben niet weg hé, ik zetel nog altijd als gewoon lid van de raad van bestuur en ben nog voorzitter van de raad van bestuur van DC Icarus.”

Je was meer dan tien jaar lang voorzitter. Op welke verwezenlijkingen ben je het meest trots?

Willy: “Het eerste dat me te binnen schiet is de opening van de nieuwe dienst in Diest. Maar ik voel niet alleen trots als ik daaraan denk. Ik vermoed dat dat het project is dat me de meeste frustraties gekost heeft. Ik heb er alles samen 33 jaar op gewacht. Waar ik zeker trots op ben, is de groei die we hebben doorgemaakt. We hebben bijvoorbeeld een aantal diensten op korte tijd overgenomen. En je mag niet vergeten dat zelfstandig wonen lang een geweldige grijze zone was qua verhouding tussen gebruiker en assistent: wat mag de assistent doen in het concept, wat niet? Mag de was gedaan worden, mag er gekookt worden, enz. Allemaal dingen waar intussen wel een duidelijkere visie rond is. Een moeilijk moment was zeker de hele hetze rond het A-huis (een huis voor kinderen met autisme waarbij de samenwerking met de initiatiefnemers niet vlekkeloos verliep, n.v.d.r.).

Jan, je was jarenlang ‘gewoon’ lid van de raad van bestuur, nu voorzitter. Van waar die ambitie?

Jan: “Dat was geen echte ambitie, maar door de jaren heen ben ik meer betrokken geraakt bij het dagelijks bestuur van ADO Icarus. Daardoor heeft Eddy (Denayer, de algemeen directeur, n.v.d.r.) me de vraag gesteld. Wat waarschijnlijk ook zal meegespeeld hebben is mijn kennis inzake financieel en algemeen beheer van organisaties. Ik zetel in meerdere raden van bestuur.”

Wat zou je willen bereiken met ADO Icarus?

Jan: “Op korte termijn wil ik er mee voor zorgen dat de werking van de organisatie wordt aangepast om te kunnen omgaan met alle veranderingen in de wetgeving. Dus ADO Icarus mee klaarstomen voor alle drastische veranderingen die er eerstdaags aankomen. Personen met een beperking moeten daarbij centraal blijven staan. Op middellange termijn wil ik graag de dienstverlening van ADO Icarus verbreden. Behalve enkel mensen met een beperking zou iedereen die in meer of mindere mate nood heeft aan ondersteuning bij ons terecht moeten kunnen. Telkens wel vanuit het oogpunt van zelfstandig te blijven leven. Op lange termijn ten slotte wil ik graag mee een gezonde en een financieel gezonde organisatie uitbouwen die met nieuwe werkvormen overweg kan en samenwerkt met andere partners in de sector. Het zou prachtig zijn als we een zorgpalet voor iedereen konden aanbieden, die zelfstandig wil leven. Dat garanderen van een zelfstandig leven is voor mij belangrijk ja, het is één van de redenen dat ik nog altijd betrokken ben bij ADO Icarus.”

Willy, heb je een goede raad voor je opvolger?

Willy: “Dat hij altijd zijn personeel moet beschermen en een vertrouwensband moet opbouwen waar mogelijk. Uiteraard moet hij ook goed zijn voor de gebruikers. Maar goed personeel zorgt ervoor dat de boel marcheert. En uiteraard, wie zijn werk niet goed doet, moet op de vingers getikt worden.”

Jan: “Daar kan ik je in volgen, Willy. Het personeel is altijd het grootste kapitaal van een organisatie, ook bij ADO Icarus. In de toekomst zal het trouwens nodig zijn om de organisatie nog verder te professionaliseren. Dan zal er van het personeel meer flexibiliteit, andere werkvormen en meer initiatief verwacht worden.”

In de kijker
Recente berichten
Archief
Zoeken op trefwoord
 
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page