top of page

Zorggebruiker Xander Berbé over de gevolgen van het PVB: Een genuanceerd verhaal


Xander Berbé woont in een dienst voor zelfstandig leven van ADO Icarus. Tegelijkertijd werkt hij voor de budgethoudersvereniging Onafhankelijk Leven. Lees hier zijn opinie over het persoonsvolgend budget en de gevolgen ervan.

Ook ADO Icarus staat voor honderd procent achter de invoering van het persoonsvolgend budget. We willen dit systeem maximaal toepassen in onze dienstverlening. We kunnen helaas niet voorkomen dat dit naar personeelsbezetting gevolgen heeft. Voor alle duidelijkheid, die gevolgen zijn een pak minder drastisch dan de meer dan vijftig ontslagen die gisteren werden aangekondigd in de media.

Na alle ongenuanceerde berichten van gisteren zijn we blij met dit genuanceerd verhaal, door de ogen van zorggebruiker Xander.

Xander: "Vooral voor mijn sympathieke assistenten bij ADO Icarus: mag ik toch positief zijn over het PVB, ondanks de ontslagen?

Werken bij Onafhankelijk Leven en ondersteuning ontvangen van ADO Icarus, het is een vreemde combinatie op dit moment.

Onafhankelijk Leven heeft hard gestreden voor de komst van het persoonsvolgend budget (PVB). Vanaf dit jaar krijgen 33000 personen met een beperking daarmee de kans zelf te kiezen waarvoor ze hun ondersteuningsbudget inzetten: voor ondersteuning van een voorziening (van ADO Icarus bvb), voor persoonlijke assistentie, voor aangepast vervoer, etc.

Dankzij de ondersteuning van ADO Icarus kan ik comfortabel zelfstandig wonen, zonder afhankelijk te zijn van de goodwill van familie, vrienden, vrijwilligers.

Woensdag kwam ik thuis om 23u uit Genk, waar ik samen met een collega een infosessie heb gegeven over de mogelijkheden van het PVB. Ik doe een oproep, 15 minuten later komt een assistent me in bed helpen. Super systeem. De volgende ochtend hoor ik dat er 50 ontslagen zullen vallen bij ADO, door de komst van dat PVB. Kan ik dan nog positief zijn over dat nieuwe systeem? Toch wel, sorry.

Ik heb twee keer geluk gehad na mijn handicap: dat ik relatief snel een plaats had bij ADO Icarus maar ook dat ik -uit eigen zak- assistentie kon betalen buitenshuis (want dat doet ADO niet). Als ik dat niet had kunnen doen, had ik nu geen diploma, geen job en ondertussen waarschijnlijk de hele Netflix-catalogus uitgekeken (terwijl nu nog maar voor de helft).

Of er nu 50, 37 of 17 ontslagen vallen, is niet zeker. Maar elk ontslag zou ik zeer spijtig vinden. Ik gun het geen van hen en ben zeer tevreden over de ondersteuning die ze mij al jaren bieden. Maar als je met het vrijgekomen budget een chauffeur kan aannemen die je naar het werk brengt, een persoonlijk assistent om je te begeleiden op school, om op vakantie te gaan, huishoudhulp die wel mag kuisen of een volwaardige maaltijd koken, dan blijf ik daar positief over."

Tags:

In de kijker
Recente berichten
Archief
Zoeken op trefwoord
 
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page