top of page

Aantal collectieve ontslagen ADO Icarus drastisch omlaag


Het aantal ontslagen bij ADO Icarus, dat eerder was geraamd op meer dan 50 werknemers, is bijgesteld tot zo’n 20 ontslagen. Dat heeft de directie vanmiddag aangekondigd aan de vakbonden op een syndicale delegatie.

Op 2 maart jongstleden kondigde ADO Icarus tijdens een bijzondere ondernemingsraad aan dat er 31,5 van de 163,2 voltijdse banen zouden sneuvelen, goed voor meer dan 50 deeltijdse jobs. Er werd meteen bij verteld dat de voorziening alles in het werk zou stellen om dat cijfer drastisch omlaag te krijgen. De voorbije weken pleegden we intensief overleg met het kabinet van Vlaams minister Jo Vandeurzen, het VAPH en SOM. Ondertussen kregen we de tijd om de afweging te maken tussen wat we aan middelen binnenkrijgen en wat we nodig hebben om ons personeelsbestand in stand te houden. We kunnen meedelen dat na aftrek van het ontslag van enerzijds mensen die langdurig ziek zijn en anderzijds de personeelsleden die langdurig in verlof zonder wedde zijn wegens andere perspectieven, het uiteindelijke aantal ontslagen is teruggeschroefd tot zo’n 13 voltijdse banen of ongeveer 20 deeltijdse equivalenten. Meer dan vijftig procent minder dus.

Een heel belangrijke voetnoot hierbij is dat deze ontslagen geen rechtstreeks gevolg zijn van de persoonsvolgende financiering (PVF), waarbij de budgetten rechtstreeks naar de personen met een handicap gaan in plaats van naar de voorzieningen. Het zit zo dat wij als organisatie erg achter de principes van de persoonsvolgende financiering staan. Wij kiezen er daarom voor om aan onze gebruikers niet meer honderd procent van hun budget te vragen. We willen hen de ruimte te geven om aan een deel van hun ‘rugzakje’ een eigen invulling te geven. Hierin onderscheiden we ons van het merendeel van de voorzieningen. Met andere woorden, de ontslagen zijn een gevolg van de aanpassing van ons aanbod. ADO Icarus ziet de invoering van de PVF als een kans om haar aanbod te optimaliseren.

We zullen blijven werken aan nieuwe initiatieven om bijkomende dienstverleningen te kunnen verzekeren en zo ook ons personeelsbestand te laten groeien.

Voor meer duiding:

Algemeen directeur Eddy Denayer schreef zopas een open brief, die is gepubliceerd door Knack.

U kan deze hier lezen:

http://m.knack.be/nieuws/belgie/ado-icarus-wij-zetten-heel-wat-op-het-spel-om-op-een-totaal-andere-manier-te-gaan-werken/article-opinion-831215.html

In de kijker
Recente berichten
Archief
Zoeken op trefwoord
 
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page