top of page

Alle diensten gestart met zelfroosteren


Vanaf november vullen alle ADL-assistenten van onze centra voor zelfstandig leven zelf hun werkrooster in. Ze kunnen zelf kiezen welke dagen ze werken, maar ook welke uren. Het project rond zelfroosteren loopt al twee jaar in de centra van Halle, Kortrijk en Menen. Na een positieve evaluatie is het project nu dus uitgebreid naar alle andere centra voor zelfstandig leven.

Preventieadviseur Roland Daubies: “In de loop van de maand september zijn alle assistenten begonnen met het zelfroosteren voor de maand november. De bedoeling is ze zelf meer inspraak hebben over wanneer ze zullen werken. Wij vinden het belangrijk dat onze assistenten tevreden zijn over hun job en we geloven dat zelfroosteren daartoe bijdraagt.”

Hoe werkt dit concreet?

“In een eerste fase krijgen alle assistenten van een bepaalde dienst een leeg rooster toegestuurd, met daarop de uurblokken dat er personeel nodig is aangeduid. Ze kunnen dan individueel invullen welke dagen en uren voor hen het beste passen. Als dat gebeurd is gaan we naar de zogenaamde ‘verbeterfase’, iedereen ziet elkaars rooster en overlappingen worden duidelijk. Het is de bedoeling dat het personeel dan onderling een oplossing zoekt. De ervaring bij andere bedrijven leert ons dat zo’n negentig procent van de overlappingen zo opgelost geraakt. In een laatste fase gaat de regiomanager resterende overlappingen en gaatjes in de agenda ‘oplossen’. Op dat moment hebben de assistenten geen inspraak meer. Het is dus in hun eigen belang dat ze de verbeterfase zo goed mogelijk uitvoeren.”

Volgend jaar gaat ADO Icarus nog een stapje verder in het optimaliseren van haar werking?

“Inderdaad, eind dit jaar nog starten de eerste testen om de werkroosters ook te linken aan ons loonpakket, zodat de loonadministratie nog vlotter verloopt.”

In de kijker
Recente berichten
Archief
Zoeken op trefwoord
 
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page