top of page

“Eddy gaf de voorbije dertig jaar mee vorm aan de gehandicaptensector in Vlaanderen”

IN MEMORIAM – EDDY DENAYER (1958-2018)

Wie Eddy Denayer ooit ontmoette, zal het beamen. Hij was een bijzonder aimabele man. Daar had ook de rolstoel, waarin hij zo’n dertig jaar geleden belandde na een motorongeval, niks aan kunnen veranderen. Meer nog, zijn nieuwe toestand als ‘persoon met een lichamelijke beperking’ gaf zijn leven ook een nieuwe missie. Eddy was er namelijk rotsvast van overtuigd dat personen met een beperking een gelijkwaardig en autonoom bestaan verdienen.

Dertig jaar geleden stond de gehandicaptensector in Vlaanderen nog lang niet zo ver als nu. Dat had een jonge Eddy zelf moeten vaststellen, toen hij na zijn ongeval ervoor koos om het Pajottenland in te ruilen voor Heusden-Zolder, waar het OCMW ‘Tienhof’ had opgericht, een dienst voor zelfstandig wonen. Bedoeling van zo’n dienst is de cliënten of gebruikers een zo zelfstandig mogelijk leven te gunnen, zonder betutteling. Maar volgens Eddy en de andere cliënten schoot de dienst daarin te kort. We spraken hierover met Jaak Geurts, die Eddy in die periode leerde kennen.

Jaak Geurts: “Ik leerde Eddy meteen kennen als een man met een grote droom, namelijk een rijk en autonoom leven voor alle personen met een beperking. Voor die droom moest alles wijken. Eddy maakte in die tijd met een aantal andere personen met een ernstige lichamelijke beperking ook deel uit van de beweging ‘Independent Living Vlaanderen’. Ik ontmoette Eddy voor het eerst in 1991. Ik was in die tijd secretaris van de VFG (Vereniging personen met een handicap vzw) in Limburg. Eddy en een aantal medegebruikers waren in opstand gekomen omdat ze de kwaliteit van de dienstverlening in vraag stelden. Ze vroegen hulp aan ons en aan de KVG (Katholieke vereniging gehandicapten). Samen met de gebruikers en hun assistenten voerden we acties, gingen in dialoog met de minister en wisten uiteindelijk de erkenning voor ‘Tienhof’ over te nemen van het OCMW. De gebruikers en hun verenigingen kregen met andere woorden zélf de middelen in handen en gingen voortaan zelf bepalen hoe de dienstverlening er moest uitzien. Enkele jaren later werden ook gesprekken opgestart om een nieuwe dienst voor zelfstandig wonen op te richten in Diest. Op dat moment werd de naam ‘Tienhof’ veranderd in ADO Icarus.”

Je bent dan zelf de rest van je loopbaan actief gebleven binnen ADO Icarus. Jullie hebben veel samengewerkt. Wat voor iemand was Eddy?

Jaak Geurts: “Eddy was heel fanatiek in zijn streven. Hij was een doorzetter. Anderen zullen dat misschien als koppig omschrijven, want hij en zijn gezellen van Independant Living Vlaanderen botsten in die tijd regelmatig met de autoriteiten. Als hij ergens voor ging moest daar veel voor wijken. Eddy had ook de gave van het woord, zoals ze zeggen. Hij kon mensen doen luisteren en bezielen. Dat harde en volgehouden werk loonde ook. ADO Icarus groeide uit tot een organisatie met meer dan 250 personeelsleden en bijna 200 gebruikers. Maar tegelijkertijd was Eddy een grote levensgenieter. Ik zie hem nog altijd zitten met een stevige trappist voor zijn neus na weer een lange en vruchtbare vergadering. Eddy hield van lekker eten en een lekker drankje, en leefde helemaal op als we samen op reis of op vakantie gingen. Ook zijn gezin, zijn kinderen en kleinkinderen waren heel belangrijk voor hem”.

Wat betekent Eddy voor de gehandicaptensector in Vlaanderen?

Jaak Geurts: “Eddy bracht enorm veel in beweging. Zo stond hij mee aan de wieg van het zelfstandig wonen, een idee die vanuit Zweden via Nederland naar Vlaanderen kwam overwaaien. Eddy heeft mee de regelgeving in Vlaanderen hierrond uitgeschreven. Eddy heeft ook heel fel getrokken aan het PAB (Persoonlijk Assistentie Budget), de voorloper van het huidige systeem van de persoonsvolgende financiering. Hij was zelfs een tijdlang voorzitter van de commissie die de PAB-budgetten toekende in Vlaanderen. De lijst met mandaten die hij bekleedde is eindeloos. Hij was onder meer lid van de raad van bestuur van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, nam verantwoordelijkheid op binnen de Vlaamse Federatie voor Gehandicapten en het Toegankelijkheidsbureau, was lid van de raad van bestuur van Bewel, enzovoort. Op die manier heeft hij de gehandicaptensector in Vlaanderen de afgelopen dertig jaar mee gevormd.

Maar Eddy keek verder dan het kleine Vlaanderen. Hij kwam op voor de rechten van mensen met een beperking in heel Europa. Daarom gaf hij mij ook de kans om onder de paraplu van ADO Icarus internationale projecten op te zetten, zodat mensen over heel Europa dezelfde strijd konden voeren. Wat ons toch wel uniek in Vlaanderen maakt. Eddy was dan ook een unieke man, die we enorm zullen missen.”

In de kijker
Recente berichten
Archief
Zoeken op trefwoord
 
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page