top of page

Dienst Halle test verschillende pistes voor inzetten vrijwilligers

Het Centrum voor zelfstandig leven in Halle onderzoekt hoe het vrijwilligers kan inschakelen in de 24/24u-permanentie (het vroegere zelfstandig wonen). Het is niet de bedoeling dat we onze professionals gaan vervangen door vrijwilligers, maar wel dat de vrijwilligers een toegevoegde waarde kunnen betekenen.

“Op dit moment zijn we drie pistes aan het uittesten”, zo vertelt regiomanager Julie Daelman. “Allereerst werken we samen met het lokaal buurthuis. Bezoekers van dat buurthuis die aangeven dat ze openstaan voor vrijwilligerswerk, worden naar ons doorgestuurd. Het gaat onder meer om een aantal jongeren. Zij gaan bij onze gebruikers op de koffie, trekken samen met hen naar de supermarkt, enzovoort. Ten tweede gaan we een aantal mensen met ervaring in de zorgsector als extra assistent inschakelen op drukke momenten, zoals op zaterdag. Zij zullen geen fysieke taken uitvoeren zoals toiletbezoek, maar kleinere opdrachten. Bijvoorbeeld helpen bij het openen van de post en bij het eten. Ten derde willen we uitproberen wat het kan betekenen om meer in te zetten op één op één begeleiding door mensen zonder ervaring in de zorg. Deze personen kunnen gebruikers onder meer helpen bij noodzakelijke taken in huis en boodschappen doen.”

De vrijwilligersvergoedingen worden betaald met een stukje van het geld dat de dienst in Halle heeft ingezameld tijdens Music for Life. Julie: “We laten de testfase nog zeker een aantal maanden lopen, om dan onze conclusies te trekken. We merken dat de bereidwilligheid bij de vrijwilligers groot is. En ook de gebruikers lijken enthousiast over het initiatief.”

Nog nieuws uit Halle trouwens. Het centrum wil één tot twee keer per jaar speciale gasten uitnodigen op de gebruikersraad. Het gaat om mensen die in een rolstoel zitten en over de nodige expertise bezitten in een bepaald thema. Dat kan gaan een product dat ze zelf op de markt brengen, een bijzondere ervaring die ze hadden, enzovoort. Ben jij of ken jij zo iemand? Stuur dan zeker een mailtje naar regiomanager Julie via julie.daelman@ado-icarus.be.

De aftrap van dit initiatief is onlangs gegeven door een jongen die zelf aangepaste steps laat maken, waardoor een rolstoel gemakkelijk kan omgebouwd worden tot een elektrische scooter. En ook Freekje, die met haar webshop Mevrouw LEF wil aantonen dat je ook hip kan zijn mét een handicap, kwam zichzelf voorstellen.

In de kijker
Recente berichten
Archief
Zoeken op trefwoord
 
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page