top of page

Centra Halle en Lommel zetten vrijwilligers in

De Centra voor zelfstandig leven van ADO Icarus in Halle en Lommel doen wekelijks beroep op vrijwilligers die meehelpen in de 24/24u-assistentie. De centra gebruiken de opbrengsten van hun Music for Life-acties om onkostenvergoedingen uit te betalen aan de vrijwilligers.

Het idee komt van de collega’s van Halle en is intussen overgenomen door Lommel. Regiomanager ad interim An Seghers uit Halle legt uit:

“We beschikken in Halle over een poule van 5 vrijwilligers. Het gaat om een mix van studenten en voormalige ADO-assistenten. Mensen die graag een handje komen toesteken. In het weekend is het vaak wat drukker op de diensten, dus het leek ons logisch dat we dan de extra handen zouden inzetten. Elke zaterdagmiddag van 11 tot 14u komt één van de vrijwilligers. En op sommige feestdagen. Want dan wilt iedereen er op zijn paasbest uitzien, waardoor het ook wat drukker is.”

Waaruit bestaat het takenpakket van de vrijwilligers?

An Seghers: “Zij doen dezelfde handelingen als de ADL-assistenten, met uitzondering van lichamelijk belastende en verzorgende taken. Daarmee bedoel ik, ze mogen bijvoorbeeld helpen bij het opwarmen en klaarzetten van het eten, maar geen tillift gebruiken of medicatie toedienen. We hebben ook gevraagd aan de gebruikers welke de extra taken zijn waarmee de vrijwilligers hen kunnen ondersteunen indien ze even tijd hebben. Voorbeeld hiervan zijn de zomerkleding terug in de kast beneden hangen of kasten uitwassen. We letten er bovendien op dat het ook voor de vrijwilligers leuk blijft en dat ze niet elke zaterdag dezelfde assistentie bij dezelfde gebruiker moeten doen.”

Hoe reageren de gebruikers en de vaste assistenten?

An Seghers: “Alle partijen zijn positief over het initiatief. Voor het personeel is het een extra ondersteuning. En ook de gebruikers geven aan dat ze heel blij zijn met het extra paar helpende handen.”

(foto boven: regiomanager ad interim An Segers, foto onder: An met één van onze gebruikers tijdens de Dag van de Zorg)

In de kijker
Recente berichten
Archief
Zoeken op trefwoord
 
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page