“ADO Icarus betekent voor mij het verschil tussen leven en overleven”


Hedwige Van Steen is 22, enthousiast, sportief en staat sinds kort op eigen benen. Figuurlijk dan, want Hedwige heeft een spierziekte en zit in een rolstoel. Maar dat houdt haar niet tegen om zelf te bepalen hoe haar leven eruit ziet. Omdat ze bij een aantal zaken wel een handje hulp kan gebruiken, kwam Hedwige in onze dienst in Menen wonen. Ze maakt er gebruik van de 24/24u-assistentie. “En dat valt zelfs nog beter mee dan wat ik op voorhand had gehoopt”, aldus Hedwige.

ADO-gebruikers, wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen? De kans is groot dat je het vorig zinnetje in Paul Jambers-stijl gelezen hebt 😊. Onze gebruikers zijn al even divers als de mensen die jarenlang door Jambers geportretteerd werden. Graag stellen we regelmatig één van hen aan jullie voor. Deze keer is het de beurt aan Hedwige.

Hedwige is in oktober 2018 bij ADO Icarus komen wonen. “Ik kom van Koksijde, waar ik de laatste jaren samen met mijn mama woonde. Met ouder worden kwam ook stilaan het gevoel van ‘op mezelf te willen wonen’, doen waar ik zin in heb wanneer ik er zin in heb. Ik denk dat de meeste mensen van mijn leeftijd dat wel zullen herkennen.”

Alleen gaan wonen zonder assistentie was geen optie?

Hedwige: “Nee. Ik heb de nodige ondersteuning nodig, voor mijn eten klaar te zetten, me in bed te helpen, een snelle douche te nemen, me helpen tillen bij zware dingen, enzovoort. Ook ’s nachts zal assistentie voor mij, gezien mijn ziekte, steeds belangrijker worden. Je weet niet hoe het zal lopen. Toch wilde ik absoluut niet naar een voorziening.”

Vertel?

Hedwige: “Ik heb ooit in kortverblijf gewoond in een voorziening: Zij kiezen wat je eet, wanneer je naar het toilet gaat, wanneer je gaat slapen, hoe laat je thuis moet zijn. Dat zag ik echt niet zitten. Anderen hebben daar misschien geen probleem mee maar ik zou nooit kunnen aarden in een instelling. Ik heb mijn eigen activiteiten. Ik speel rolstoelhockey, woon samen met mijn huisdier. Het is een kat, Noa, en ze is volgens mij het favorietje van de assistenten hier (lacht).”

Waarom koos je voor ADO Icarus?

Hedwige: “Ik kende de organisatie al langer, via vrienden. Het leek me wel iets voor mij. Natuurlijk was het in het begin wel spannend, want ja, zo alleen wonen, en dan nog met 24/24u-assistentie… Dat was nieuw. Maar ik heb ontdekt dat het me bevalt. Het valt zelfs nog beter mee dan wat ik op voorhand had gehoopt. Ik heb nog geen minuut spijt gehad. Behalve van de 24/24u-assistentie maak ik ook nog gebruik van het dienstenchequebedrijf DC Icarus. Makkelijk, zo alles via één kanaal geregeld.

Tot slot, als ik je nu vraag om in één zin te zeggen wat ADO Icarus voor jou betekent?

Hedwige: “Goh. Dan zou ik zeggen… Leven in plaats van overleven.”

Dat is mooi verwoord, ik denk dat we daar de titel van gaan maken. Dankjewel Hedwige voor het interview!

In de kijker
Recente berichten