top of page

Tekort aan aangepaste sociale woningen – een bewoonster van ADO Icarus vertelt


Uit cijfers, die de Vlaams minister van Wonen Matthias Diependale (N-VA) vrijgaf, bleek dat slechts 1,6% van de sociale woningen in Vlaanderen volledig aangepast is aan rolstoelgebruikers.

Mart Goyens, een bewoonster uit Halle, toonde op 6 januari 2020 in de nieuwsuitzending van RINGtv hoe zij dankzij een aangepaste sociale woning en dankzij de ADL-assistentie van ADO Icarus nog zelfstandig kan wonen.

“Als deze woning er niet was, plus de dienst voor dat je kunt bellen voor ADL-assistentie, dan was zelfstandig wonen onmogelijk. We zijn verstandelijk wel in staat om zelfstandig te wonen, maar we moeten wel een omgeving hebben waar dat het kan.” – Mart

ROLSTOELBEZOEKBARE SOCIALE WONINGEN

Volgens Tine Hendrickx, woordvoerder Vlaamse Maatschappij Sociaal Wonen kan er een onderscheid gemaakt worden in rolstoelbezoekbare woningen en volledig aangepaste woningen. Sinds 2008 moet elke nieuwe sociale woning rolstoelbezoekbaar zijn. Dit betekent dat de sociale woning brede deuren en lage drempels heeft en dus gemakkelijk toegankelijk is.

VOLLEDIG AANGEPASTE SOCIALE WONINGEN

Slechts 1,6% van de sociale woningen in Vlaanderen is volledig aangepast aan rolstoelgebruikers. De provincie Vlaams-Brabant scoort het minst goed van alle Vlaamse provincies. Daar is zelfs maar 0,6% van de sociale woningen aangepast aan rolstoelgebruikers. Dit betekent amper 1 op 200 sociale woningen.

De sociale huisvestingsmaatschappijen beslissen of een sociale woning volledig wordt aangepast of niet. De Federatie voor Gehandicapten pleit dan ook voor een forse inhaalbeweging bij de sociale huisvestingsmaatschappijen.

Wil je de video graag bekijken? Klik hier.

Ben jij ook op zoek naar een aangepaste sociale woning met ADL-assistentie zoals Mart? Bekijk ons woningaanbod hier.

In de kijker
Recente berichten
Archief
Zoeken op trefwoord
 
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page