top of page

Vrijwilligers inzetten met je persoonsvolgend budget


Alle weetjes, praktische zaken, nieuwigheden en tips van onze vrijwilligerswerking op een rijtje.

Wij willen onze budgethouders en vrijwilligers bedanken voor de samenwerking van het voorbije jaar. Ook in 2020 zullen wij ons weer vol overgave inzetten voor een vlot verloop van onze vrijwilligerswerking.

WEETJES EN PRAKTISCHE ZAKEN

Zowel mensen met een fysieke als een mentale beperking die ondersteuning nodig hebben, kunnen een beroep doen op vrijwilligers. Het kan gaan om familieleden, vrienden, buren enzovoort.

Wij schetsen voor jullie twee voorbeelden:

  • Je hebt een fysieke beperking en vraagt regelmatig aan een kennis om je te vervoeren. Deze kennis kan ingeschakeld worden als vrijwilliger.

  • Je hebt een dochter met een verstandelijke beperking. Je buurmeisje komt soms babysitten zodat jij boodschappen kan doen. Je buurmeisje kan opgegeven worden als vrijwilliger.

Je kan als budgethouder ook éénzelfde persoon inschakelen als werknemer én als vrijwilliger, maar zijn takenpakket moet in beide gevallen verschillen.

Als je een vrijwilliger wil inschakelen moet je als individu altijd een beroep doen op een organisatie die zorgt voor:

  • De verzekering van een aantal risico’s verbonden aan het vrijwilligerswerk.

  • De vergoeding van de kosten die door de vrijwilliger werden gemaakt.

ADO Icarus vzw is vertrouwd met persoonsvolgende financiering. Vrijwilligers ontvangen geen loon voor hun vrijwilligerswerk, maar ze mogen wel vergoed worden voor de kosten die ze gemaakt hebben. Deze kostenvergoeding is niet fiscaal aftrekbaar, maar wel vrijgesteld van sociale bijdragen en van belastingen. Wij zorgen voor een snelle betaling van de vrijwilligersvergoedingen, in principe binnen de twee weken na de ontvangst van de kostennota. Wij zorgen voor de administratie en maken de verzekering in orde voor jou.

WAT KOST MIJ DAT?

De kosten voor administratie en verzekering worden maandelijks aangerekend bij de verwerking van de kostennota’s en het opstellen van de factuur. Er wordt een kost van 9 euro per vrijwilliger per maand aangerekend voor de maanden dat de vrijwilliger wordt ingeschakeld. Budgethouders kunnen de factuur met het persoonsvolgend budget betalen en inbrengen als bewijsstuk bij het VAPH. Er is geen limiet op het gebruik van het aantal vrijwilligers.

NIEUWIGHEDEN

Vrijwilligers die regelmatig budgethouders vervoeren, hebben voortaan geen limiet meer op de kostenvergoeding en kilometervergoeding (vroeger was dit beperkt tot 2000 kilometer).

De forfaitaire kostenvergoeding voor 2020 blijft ongewijzigd en mag maximaal €34,71 per dag en €1388,40 per jaar bedragen.

ENKELE TIPS

  • Stuur je documenten in verband met de vrijwilligerswerking enkel naar vrijwilligers@ado-icarus.be. Enkel zo kunnen wij een vlotte verwerking garanderen.

  • Bij vragen kan je ons altijd vrijblijvend contacteren op het nummer 011/85 84 66 (elke werkdag van 9u00 tot 12u00) of stuur een mailtje naar vrijwilligers@ado-icarus.be

In de kijker
Recente berichten
Archief
Zoeken op trefwoord
 
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page